18.04.2023, 19:00

Cały ten JAZZ! LIVE! PJP Trio / Pańta, Jasieński, Pańta

Future jazzowy zespół złożony z muzyków trzech pokoleń, których łączy miłość do jazzu, hip-hopu i szeroko pojętej muzyki improwizowanej

<>

Paweł Pańta – kontrabas, gitara basowa, Bruno Jasieński – perkusja, Stanisław Pańta – instrumenty klawiszowe

Paweł Pańta jako muzyk jazzowy występował w zespołach czołówki polskiego jazzu – Zbyszka Namysłowskiego, Włodka Pawlika, Marcina Małeckiego, Wojtka Majewskiego, Roberta Majewskiego, Andrzeja Kurylewicza. Ma w swoim dorobku wiele płyt jazzowych i klasycznych. W 2011 r. wziął udział w nagraniu płyty Night in Calisia, która przyniosła zespołowi Włodek Pawlik Trio prestiżową nagrodę Grammy w kategorii najlepszy album dużego zespołu jazzowego. Współpracował z gwiazdami światowego formatu, a byli to m.in.: Randy Brecker, Mike Stern, Gregory Porter. Obecnie aktywny w zespołach Janusza Strobla, Janusza Bogackiego, Gary’ego Guthmana, Filipa Wojciechowskiego. W sierpniu 2022 r. ukazała się jego pierwsza solowa płyta – Paweł Pańta Trio “Młodość”.

Stanisław Pańta – wszechstronnie działający pianista i improwizator najmłodszego pokolenia. Student prof. Karola Radziwonowicza na UMFC w Warszawie. W jego dyskografii widnieją dwie płyty studyjne. Obecnie pracuje nad swoim pierwszym, autorskim albumem, złożonym z własnych kompozycji w nurcie future-jazzowym.

Bruno Jasieński to producent, muzyk, perkusista od 2013 roku aktywnie działający na warszawskiej scenie muzyki improwizowanej. Absolwent AM im. Karola Szymanowskiego w Katowicach, współtworzący trio PJP, jazz-core’owy kwartet Brutah, projekt wskrzeszania twórczości G. Meyerbeera – Robert Diabeł, zespół Noże i gang producencki 666VOLVO.

Muzyków łączą emocjonalne, konceptualne podejście do muzyki, fascynacje przestrzennymi brzmieniami, hip-hopowy groove, pasja do długich energetycznych solówek oraz przeżywanie muzycznego transu.

/ bilet – 30 zł // online bezpłatnie /

Idź do góry

Ta strona korzysta z plików cookies. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.